Zelfverdediging met nadruk op mentale kracht

Krav Maga-trainer maakt vrouwen weerbaarder.

“Vrouwen zijn sterker dan ze denken”, schrijft Synthia Stoffer (39) in haar boek ‘Vechten als een vrouw’. Met dit boek en haar trainingen wil ze vrouwen in hun kracht zetten.

Stoffer heeft misschien makkelijk praten, ze heeft de zwarte band in de zelfverdedigingssport Krav Maga en geeft ook Krav Maga-trainingen. Maar met haar trainingen en boek wil ze vrouwen bewuster maken van mogelijkheden die er zijn om terug te vechten. Vanaf februari gaat ze in haar sportschool aan de Kaatstraat ook meiden vanaf dertien trainen. Verder gaat ze haar Juno-methode uitrollen zodat meer vrouwen weten wat ze kunnen doen in geval van nood.

“Toen ik achttien was ging ik op mezelf wonen in Apeldoorn. Als ik uitging en ’s nachts over straat ging, bekroop me soms een onbehaaglijk gevoel. Ik besefte dat ik geen flauw idee had wat ik kon doen als iemand me zou aanvallen.” Omdat deze weerloze situatie haar niet beviel schreef Stoffer zich in bij een sportschool in de buurt. Anders dan de meeste vrouwen koos ze niet voor het destijds populaire Tae Bo, maar voor freefight. “Freefight combineert het staande gevecht en het gevecht op de grond. Er zaten weinig vrouwen op dus moest ik vaak sparren met mannen. Ik besefte toen dat ik niet altijd kon winnen als ik tegenover een beter getrainde en sterkere man stond.” Haar trainer begon met het geven van lessen Krav Maga. Na de eerste training was ik direct verkocht. De technieken zijn leuk om te leren en heel effectief.” Dat de sport bevalt blijkt uit het feit dat Stoffer de eerste Europese vrouw is met de derde dan in deze sport: het derde niveau zwarte band.

In de periode dat Stoffer begon met Krav Maga, werd een vriendin van haar slachtoffer van een verkrachting. “Ik bleef maar zitten met de vraag of dit te voorkomen was geweest als ze wist hoe ze zich moest verweren?” Die vraag leidde uiteindelijk tot ‘Juno’, een zelfverdedigingsprogramma speciaal voor vrouwen. Juno is deels gebaseerd op Krav Maga, maar richt zich behalve fysieke weerbaarheid ook op de psychologische aspecten van zelfverdediging.

De vrouw is het uitgangspunt

“Het Juno-programma begint door jezelf als vrouw als uitgangspunt te nemen. Iedereen heeft zijn eigen grenzen en anderen hebben die te respecteren. Door duidelijke communicatie in je houding, uitstraling en mimiek kan je al heel veel voorkomen. Voorkomen is het belangrijkst. Niemand wil een gevecht, want als dat begint wordt het lelijk en kan niemand voorspellen hoe het afloopt.” De Juno-training richt zich daarom op bewustwording, voorkomen en wegrennen. Pas als dat niet meer mogelijk is leer je de belager zo snel en effectief mogelijk uit te schakelen door terug te vechten.

“Aan het einde van de zesweekse cursus is er een examen waarin de cursisten door een acteur belaagd worden. In een gecontroleerde omgeving wordt een noodsituatie gesimuleerd; de stress voelt echt en er moet ook wel teruggevochten worden. Na dit examen weet een vrouw beter wat haar mogelijkheden en kansen zijn onder hoogspanning. Doordat vrouwen die ik getraind heb niet meer machteloos zijn, kunnen ze zich steviger opstellen. Ze weten wat ze in geval van nood kunnen doen, hebben meer zelfvertrouwen en kunnen beter voorkomen dat ze in een situatie komen die escaleert.”

Leuke vrouwen

Over wat voor vrouwen de training volgen is Stoffer kort: “Leuke vrouwen.” Er zitten vrouwen bij die na een nare ervaring hebben gehad, maar ook veel vrouwen die preventief meedoen. “Geregeld hebben we cursisten die veel alleen reizen en overal ter wereld hun mannetje willen staan. Er zijn ook meiden die voor het eerst alleen in de grote stad gaan wonen.” Stoffer begeleidt ook vrouwen met een trauma. Dit gebeurt in samenwerking met een psycholoog. Ondanks de vele verhalen die Stoffer hoort over geweld tegen vrouwen, heeft ze niet het idee dat Utrecht een onveilige stad is. “Er staat hier echt niet op iedere hoek een gevaarlijke man met slechte intenties, maar je kunt natuurlijk net de verkeerde tegenkomen.”

De afgelopen twee jaar hebben driehonderd vrouwen een Juno-training gevolgd. Voor Stoffer is het een doel om veel meer vrouwen deze training te laten volgen. “Het gaat erom dat een vrouw zich veilig voelt, weet waar haar grenzen liggen en wat ze kan doen als het uit de hand loopt.”

Toekomstplannen

In 2019 blijft ze hard aan de weg timmeren. Ze start dan een ‘Train de trainer’-opleiding waardoor de trainingen in heel Nederland beschikbaar worden. Ook wil Stoffer een stichting oprichten om vrouwen in achterstandsposities ook de kans te geven een zelfverdedigingscursus te gaan volgen. “Ik wil dat iedere vrouw weerbaar is.”

Naar artikel